AGILITY

Agility är ett engelskt ord som betyder vighet eller kvickhet. Redan här förstår man varför vår ras passar så bra för sporten - den är vig, snabb och älskar fart. Sporten som blev officiell i Sverige 1987 är en av de absolut mest populära hundsporterna med imponerande dryga 100.000 starter varje år. Tävlingen går ut på att hunden ska ta sig runt en bana på snabbast möjliga tid och utan misstag. Hopphinder, gunga, tunnlar och balansbom är några av de hinder som kan finnas längs banan. 


Hundarna kan tävla i agilityklass och/eller hoppklass och delas upp i olika grupper beroende på mankhöjd. Det finns tre klasser med stigande svårighetsgrad. Huvudman för sporten är Svenska Agilityklubben - SAGIK. Kurser och tävlingar anordnas på många olika platser i landet. 


Agility är en underhållande och publikvänlig sport med hög stämning, fart och fläkt både på och runt banan. Farten och de olika hindren gör att det är en fysiskt krävande sport för hunden som bör ha vuxit klart och helst också ha röntgat höfter och armbågar innan man börjar träna på allvar, men även med mycket unga hundar kan man börja träna för den nödvändiga grundlydnaden.


Inom agilityn kan man belönas med flera olika titlar. Den högsta och mest åtråvärda är Svensk Agilitychampion som följande bearded collies lyckats erövra:


Bimas Loving Gayda

Megara’s Athena

Farmarens Oh Susie

Alistair’s Have Mercy

Tretex Black Eternal Flame

Cool Heart’s Are You Ready

2005_agilitymastare
agility
Nellie_pa_agility_i_Umea

Copyright © Specialklubben för bearded collie

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera